top of page

לאחר כריתה חלקית (למפקטומי) או מלאה (מסטקטומי) של שד, או בשל עיוותים מולדים.

שחזור שד כרוך לעתים קרובות במספר הליכים המבוצעים בשלבים ויכול להתחיל בזמן כריתת השד או להתעכב למועד מאוחר יותר.

שחזור שד מתחלק בדרך כלל לשתי קטגוריות: 

שחזור מבוסס שתל או שחזור מרקמה עצמונית.

שחזור שדיים

הרמת שדיים.jpg

התהליכים

שחזור עם שתלים מסתמך על שתלי סיליקון כדי לעזור בלמלא את הנפח החסר ולהחזיר צורה לשד,

ובמקרים שאין מספיק מעטפת עורית לשד, ניתן לבצע עדין את השחזור בשלבים תוך שימוש בשתל מתנפח הנקרא מותחן שימתח את העור עד לגודל והנפח הרצויים, ובהמשך יוחלף בשתל קבוע.

פעמים רבות אנו משלבים בשחזור גם יריעה ביולוגית מיוחדת שעוטפת את שתל הסיליקון.

 

שחזור מבוסס רקמה עצמונית משתמש ברקמה של המטופלת עצמה מחלק אחר בגוף כדי ליצור את השד מחדש. הרקמה המועברת נקראת מתלה. בחלק מהניתוחים הרקמה תועבר כשהיא עדין מחוברת לאספקת הדם שלה (אם יש מספיק רקמה בקרבה לשד) ולעתים הרקמה נלקחת מאיזור אחר לחלוטין בגוף, תנותק ותחובר מחדש לכלי דם באיזור בית החזה – שחזור מורכב כזה נקרא מתלה חופשי ומחייבת הכשרה במיקרוכירורגיה.

שחזור שד עם רקמות מגוף האשה, בד״כ ארוך יותר עם החלמה ממושכת יותר ומערב איזור נוסף של הגוף בניתוח. אך מאפשר תוצאה טבעית יותר שרק ממשיכה ומשתפרת עם השנים וללא צורך בשימוש בשתלים.

ישנם מספר גורמים שיש לקחת בחשבון בעת בחירת שיטת השחזור הטובה ביותר:

סוג של כריתת שד, הטיפולים בסרטן ( תזמון של הכימו והקרינה לשחזור), מבנה הגוף של המטופלת, הרגלי החיים של המטופלת ורצונותיה.

שחזור עם שתלים מול שחזור מבוסס רקמה עצמונית (אוטולוגי)

הוצאת גוש מהשד עלולה להותיר עיוותים ניכרים בצורת השד במצבים בהם הגידול הוא גדול ביחס לרקמת השד או כאשר הגידול נמצא ברבעים התחתונים של השד. העיוותים הללו עשויים להחמיר לאחר טיפולי ההקרנות.
תיקון העיוותים לאחר שנוצרו הוא בעייתי והטיפול הנכון ביותר הוא לנסות למנוע אותם. מעורבות של כירורג פלסטי בזמן הוצאת הגוש תפחית את הסיכון לעיוות.


בהסתכלות פשטנית כדי לקבל צורת שד יפה ודומה לשד השני יש צורך לדאוג ל 3 חלקים

  • נפח – כדי לקבל נפח זהה בין השדיים, במידה והוצאת הגוש או רקמת השד גורמת לחסר בנפח יש צורך לשחזר חזרה נפח זה – הכלים לכך יכולים להיות עם שתל סיליקון, או שיחזור המבוסס על רקמה עצמונית. לעתים ניתן דווקא להוריד נפח מהשד השני ולשחזר את השדיים בצורה שתאפשר תבנית של כמעט ניתוח אסתטי כמו הרמה או הקטנת שדיים.

  • צורה – פעמים רבות יש צורך בארגון מחדש של רקמת השד הנותרת, הידוק שלה, הרמה ועיצוב כדי לקבל מראה זקור, מלא ומעוגל. המטרה העיקרית היא למנוע עיוות שעשוי להתפתח בגלל הרקמה החסרה או בשל סיבוכי טיפול בקרינה.

  • מעטפת ומיקום הפטמה והעטרה – בשל הניתוח וכריתת הגוש עשוי להיות חסר בעור. קירוב השוליים בצורה פשוטה יכול להוביל לשינוי במיקום הפטמה, בצורת השד ובנפח שהעור יכול להכיל. מטרת השחזור להחזיר מעטפת מספקת. למקם את הפטמה במיקום אידאלי ואם היה צורך בהסרת הפטמה, לשחזר אותה כדי להחזיר את השד למראה כמה שיותר דומה לנורמה.

שחזור שד חלקי לאחר למפקטומי

כשאשה נאלצת לעבור כריתת שד – 3 אפשרויות עיקריות יכולות להיות לאופן הכריתה

  1. כריתת שד מלאה ( או פשוטה = Simple Mastectomy), מצב שבו כל רקמת השד מוסרת יחד עם העור והפטמה של השד. ולכן ידרוש לא רק שחזור של נפח וצורת השד, אלא גם לשחזר את העור וכל המעטפת של השד. וכן לשחזר את הפטמה והעטרה.   

  2. כריתת שד משמרת עור – (Skin sparing mastectomy) מצב בו מסירים את רקמת השד אך משמרים את העור. בכריתה זו הפטמה מוסרת יחד עם רקמת השד. הצלקת במצב זה נמצאת במרכז השד. במצב זה ניתן לשחזר את נפח השד לזה שהיה טרם לניתוח או פחות ממנו. הנפח מוחלף בשתל ויריעה ביולוגית שעוטפת אותו ומספקת עובי נוסף לעור או ברקמה עצמונית. בשלב מאוחר יהיה צורך בשחזור הפטמה והעטרה אם המטופלת תהיה מעוניינת בכך. 

  3. כריתת שד משמרת עור ופטמה – (Nipple sparing mastectomy). במצב זה גם ניתן לשמר את העור ואפילו את הפטמה. הצלקת יכולה להיות ממוקמת בצורות שונות על השד: בכפל בתחתית השד, באיזור החיצוני של השד או על פני בית החזה, או סביב חלק מהעטרה ולצד השד. דרך חתך זה תתבצע גם כריתת רקמת השד וגם השחזור.

מרבית הנשים העוברות שחזור שד יכולות לעבור אותו בשלב אחד. כלומר, להכנס לניתוח הכריתה עם השד שלהן ולצאת ממנו עם השד המשוחזר.

שחזור שד לאחר כריתת שד

נשים העוברות ניתוח להסרת בלוטות לימפטיות בבית השחי נמצאות בסיכון מוגבר להתפתחות מצב שנקרא לימפאדמה, או בצקת לימפטית.

בצקת לימפטית היא מצב כרוני והיא עשויה לדרוש טיפול וניהול מתמשכים בגלל הנזק הבלתי הפיך שנוצר. לכן אחד מהחידושים המשמעותיים ביותר בתחום הלימפאדמה, היא הגישה הניתוחית המניעתית.

למטופלות בסיכון מוגבר להתפתחות לימפאדמה, אני מציע ניתוח חדשני, בו כבר בשלב הכריתה של הקשריות, ניתן להשתמש במיקרוסקופ ניתוחי כדי לבדוק את בית השחי ואם נזהה פגיעה בדרכי הלימפה, אני מבצע השקה מיידית של הכלים הלימפטים הפגועים לורידים קטנים סמוכים. דבר זה לפי מחקרים בעולם הראה הפחתה בשיעור הלימפאדמה משליש מהנשים שיעברו ניתוח כריתת קשריות וטיפול בקרינה לפחות מ6%.

ניתוח שחזור לימפטי מניעתי לנשים העוברות ניתוחי הסרת בלוטות

Mask Group 10.png

מהבלוג

ניתוחים נוספים

bottom of page